PUBLISERT AV: HANS CHRISTIAN FÆRDEN 10. AUGUST 2016

Bærum 08.08.16: Norges raskest voksende folkebevegelse, JA til kontanter, har nå også blitt en interesseorganisasjon. Dette skjedde 5. august hos tradisjonsrike Det norske Myntverket på Kongsberg. Dermed har tilhengerne av å beholde kontanter i Norge, kommet et skritt videre i sitt forehavende, nemlig å beholde kontanter som betalingsmiddel i Norge.

Grunnleggeren av Facebook-gruppen som er utspringet for den nye interesseorganisasjonen, Hans Christian Færden, sier at han er glad og inspirert etter møtet, som viser at det er et bredt engasjement for kontanter her i landet: – Det gjør meg både glad og ydmyk. Vi har tydeligvis funnet noe som virkelig berører den norske folkesjelen. Mange hadde tydeligvis tenkt på at kontanter kan forsvinne om vi bare bruker kort til alt og lar bankene få styre som de vil.

Stedet for stiftelsesmøtet var ikke tilfeldig valgt, etter som mynter har vært fundamentet for penger i omløp i Norge siden Olav Tryggvasson i år 995 fikk laget den første norske mynten.

Facebook-gruppen JA til kontanter ble etablert høsten 2014 av Hans Christian Færden. Lenge var det noen hundre med i gruppen. Men tallet steg sakte, men sikkert inntil det nådde 5000 medlemmer. Kort tid etter gikk tallet svært raskt oppover.
.
Nå i sommer kom gruppens websted. Du finner dette på www.jatilkontanter.no. I tillegg har det blitt etablert et nyhetsbrev som relativt raskt fikk ca. 300 abonnenter. Nye abonnenter kommer stort sett hver dag.

Grunnen til at Facebook-gruppen ble startet var at Færden ble klar over Finans Norges plan om å gjøre Norge kontantfritt innen 2020. Noe Færden, og mange med ham anså som en alvorlig trussel både mot personvernet, og barns mulighet til å lære pengers verdi. I tillegg kommer teknologiske problemer, strømstans, samfunnssikkerhet og slike ting. Kontanter MÅ vi ha.

Vinteren 2016 kom så DnBs utspill om at kontanters tid er over. Etter dette utspillet fra DnB begynte veksten i gruppen, og ble forsterket av medieinteressen som etter hvert også kom.

Det ble etter hvert helt åpenbart at skrittet måttet tas å lage en formell struktur i tillegg til Facebook, en organisasjon som kunne ta denne kampen på flere arenaer enn Facebook alene. Tanken om interesseorganisasjonen JA til kontanter kom, og fredag 5. august ble Interesseorganisasjonen JA til kontanter en realitet.

Organisasjonen har allerede tilknytning til det rikspolitiske liv gjennom at stortingsrepresentant Jørund Rytman (FrP) har vært et svært aktivt medlem av Facebook-gruppen nesten siden starten. Dette til tross, Interesseorganisasjonen JA til kontanter er en både partipolitisk og religiøst nøytral organisasjon. Noe Rytman har klart å balansere på en svært god måte. Hos JA til kontanter er han kun en sterk forkjemper for personvern og valgfrihet og derfor for kontanter. Organisasjonen/Facebook-gruppen har medlemmer fra nær sagt alle politiske partier.